Ce trebuie sa stii despre calciu



Ce este calciul?

Pentru inceput ar trebui sa intelegem ce este calciul si ce functii indeplineste in organismul nostru:
  • este un metal usor, are 40 u.a.m ( unitati atomice de masa);
  • in scoarta terestra se gaseste printre altele:49% oxigen,27%siliciu si 3,6% calciu;
  • un adult cu o greutate de 70kg,din greutatea acestuia 1 kg e reprezentat de calciu( 99% in oase si 1% in sange si celule).
Functiile calciului in organism
  • este metalul contractiei musculare, deci cand vorbim de calciu trebuie sa vorbim si de magneziu care este metalul relaxarii musculare ( surse majore de magneziu:spirulina,curmale,soia,orice plante cu frunze verzi comestibile);
  • este factor de coagulare;
  • intervine in permeabilitatea si dinamica vasculara;
  • este un diuretic slab(ajuta la formarea urinei);
  • este un antiinflamator slab spre moderat ( antiinflamator = antireumatic = anticancer );
  • hipoglicemiant slab ( scade glicemia sau zaharul-glucoza- din sange );
  • combate insomnia;
  • contribuie la buna dispozitie;
  • scade frecventa cancerului de colon;
  • asigura rezistenta oaselor;
  • regularizeaza bataile inimii;
  • activeaza tripsina si lipaza pancreatica ( enzime necesare digestiei );
  • reducerea absorbtiei de Ca, duce la cresterea absorbtiei de plumb in oase;
  • scade frecventa si amplitudinea reactiilor alergice, astmatice.

Retineti:aportul a 1g Ca/zi,reduce incidenta hipertensiunii arteriale cu 10-15% si ca aportul a 500mg Ca lactic( lactatul de calciu ), scade fluxul menstrual cu30-60%.Pentru femeile care au ciclul menstrual abundent exista riscul de a face anemie feripriva,deci: ori luati un supliment de Calciu lactic pe zi de 500mg, ori  incercati sa aveti un aport suficient si eficient de calciu din alimentatie.
Deficitul de calciu,consecinte:
  • rahitism la copii;
  • stari de astenie,oboseala,agitatie,reducerea tolerantei la efort.( fac o paranteza, exista persoane etichetate drept isterice care sunt internate si dopate cu medicamente, care de fapt nu au fost diagnosticate si tratate la timp si care au de fapt deficit de calciu ).
  • Scaderea  capacitatii de concentrare psihica si a performantelor intelectuale;
  • osteoporoza la adulti;
  • crize de spasmofilie sau crize epileptice;
  • hipertensiune arteriala la adulti;
  • insomnie,
  • scaderea rezistentei la stres;
  • aritmii cardiace ( batai neregulate ale inimii );
  • cresterea frecventei tuturor reactiilor alergice;
  • cresterea absorbtiei Cadmiului cu risc major de osteoporoza;
Atentie la deficitul de calciu la gravide,predispune nou-nascutul la cataracta(boala extrem de greu de tratat si copilul risca probleme grave de vedere, de aceea e indicat ca gravida sa ia suplimente de calciu, 2-3 saptamani in fiecare luna, pe tot parcursul sarcinii).
Necesar zilnic de calciu
08-1,2g ( 1,5g la gravide si la persoanele care presteaza activitate fizica foarte intensa ).
Pentru a beneficia de un aport suficient si eficient de calciu in organism, trebuie sa am in vedere trei lucruri extrem de importante,in urmatoarea ordine:
1. Care sunt fixatorii de forta a calciului.
2. Care sunt eliminatorii de forta a calciului.
3. Care sunt sursele de calciu din alimentatia mea.
O sa le clarific intr-o alta ordine
Surse alimentare de calciu( in mg/100g produs )
-semintele de mac – 963-( nu sunt indicate a se consuma in cantitate mare, deoarece pe langa sursa importanta de calciu, semintele de mac in cantitate mare sunt un iritant gastric,contin opiu si alte substante care nu sunt de folos organismului );
-prunele uscate- 840 – uscate dar nu afumate ( si prunele proaspete sunt o sursa de Ca );
-semintele de susan- 783  ( din semintele de susan nerasnite calciul este absorbit in proportie de 20%, rasnirte calciul se absoabe in proportie mare, dar atentie dupa rasnire se vor consuma in maxim 1 ora, deoarece contin acizi grasi nesaturati ( uleiuri ), care se oxideaza imediat si pot da probleme serioase de sanatate (paranteza la paranteza, explicatia de mai sus e valabila si pentru nuci );
-cartoful- 523-
-pulberea de roscove(carob) – 352 – ( inlocuitor de cacao, cu gust identic, dar care are proprietati antialergizante, este sursa de nichel puternic cancerigen-vom vorbi pe larg in alt capitol; mentionez totusi cacaoa care are un continut substantial de teobromina, eliminator major de calciu.
-SOIA: -260- deci vedeti are un nivel mediu de calciu DAR, contine cel mai puternic fixator de calciu- contine hormon estrogen de origine vegetala si nu in ultimul rand, este alimentul care contine cel mai echilibrat raport Ca/Mg ( 260/242 mg/100g produs.Am sa dedic un capitol special acestui minunat produs.In exercitiu fizic intens, este indicat in mod deosebit consumul de soia deoarece are un excelent raport Ca/Mg ( contractie musculara-relaxare musculara );
-migdale – 252;
-ciuperci- 250;
-morcov -242;
-alune – 209;
-creson ( lemn dulce a) – 200;
-seminte de in – 198;
-lapte de vaca – 125.
Fixatorii de calciu
Principalii factori care contribuie la absorbtia si fixarea calciului in oase sunt:
  • exercitiul fizic regulat;
  • hormonii fito-estrogeni;
  • borul;
  • siliciul;
  • acidul citric si citratii;
  • vitamina C;
  • un raport Ca/P mai mare de 1,7;
  • bazicitatea indusa in organism,de catre alimentatie ( vegetarianism );
  • fibrele vegetale;
  • manganul;
  • vitaminele D;
  • factorul gravitational.
Le vom analiza pe rand.
Exercitul fizic si hormonii fito-estrogeni,sunt cei mai puternici factori de fixare a calciului in oase si care mentin vasele de sange curate indiferent de varsta.( dar cu conditia sa ne miscam muschii ).
Exercitiul fizic, regulat si eficient,este unul dintre fixatorii de forta a calciului in oase.De exemplu, mersul pe jos: introduce si fixeaza calciul in oasele membrelor inferioare,oasele bazinului si oasele coloanei lombare.Ganterele ajuta la fixarea calciului in brate,coloana vertebrala, coaste.Pe parcursul zilei trebuie exersate toate grupele de muschi ale corpului,pentru a beneficia de acest factor major de fixare a calciului in oase.De ce persoanele in varsta au mai des fracturi de femur? Femurul are capul femural foarte bine impregnat cu calciu,corpul femural foarte bine  impregnat cu calciu,insa colul femural ( jonctiunea dintre cap si corp ),ramane intotdeauna slab calcifiat si din acest motiv persoanele aflate la varste inaintate pierd calciu si daca apare o cazatura au probleme de dizlocare a femurului ( persoana care sufera un astfel de incident va ramane schioapa pe viata sau mai grav, ulterior pot aparea embolii grasoase si chiar deces ).
Hormonii  fito-estrogeni - combat:bufeurile,osteoporoza,durerile menstruale.China,Japonia,India sunt cei mai mari consumatori de soia din lume.In terminologia medicala a acestor tari nu exista termeni pentru a denumi bufeuri,dureri menstruale, tulburari de ciclu si au imprumutat din engleza termenii respectivi pentru a explica acest gen de probleme, la facultatile de medicina.
Surse de hormoni fito-estrogeni:spirulina (nu este indicata in sarcina si persoanelor care au probleme cu tiroida), soia,frunzele proaspete de patrunjel,frunzele de papadie,semintele de marar,granulele de polen( atentie la persoanele alergice ).
Borul:este un metaloid, fixator major de calciu.Recordmenul in bor si vitamina vitB1(vitamina performantei intelectuale) este coaja de mar si in cantitate mai mica in coaja de para ( nu cojiti fructele ).
Siliciul il gasim in apa de baut.Atentie la apa fiarta (distilata), prin fierbere se distruge siliciul.Siliciul este un metaloid aflat in scoarta terestra in proportie de 26-27%,este un fixator major de calciu,un factor major de protectie impotriva tuberculozei si un factor major anticancer.
Acidul citric si citratii ( din lamaie )sunt factor major de fixare a calciului.O lamaie are 5-9% din masa acid citric.
Vitamina C:fixator major de calciu.Surse: citrice, dar urmatoarele produse contin mult mai multa vitamina C: varza si frunzele proaspete de patrunjel au de 4 ori mai multa Vit C decat citricele,kiwi de 5 ori mai mult,coacazele negre de 6 ori mai mult,si recordmenul in VitC sunt macesele.(Vit C,vitB1,vit B6 sunt cele mai termolabile vitamine, la congelare/fierbere se distruge cam 90% vitC si 30-50% vit B1,B6 ).
Pentru a fi absorbit calciul dintr-un aliment, raportul Ca/P trebuie sa fie mai mare de 1,7,altfel calciul nu se absoarbe.In toate produsele de origine vegetala, raportul Ca/P este intre 2 si 20( de regula este 5 ).Cel mai bun raport Ca/P in produsele de origine animala, se gaseste in branza si este de 1,2.Deci SURPRIZA:produsele lactate sunt surse de calciu????
Proteinele de origine animalã conin un exces de fosfor. Iatã raportul calciu/fosfor în câteva alimente:
-carne de porc: 1/97, deci fosforul este de 97 de ori mai mult decât calciul;
-carne de vitã: 1/21; peste de mare: 1/17; carne de pasãre:1/17;..........
Carnea de porc are raportul calciu/fosfor extrem de nefavorabil,generând osteoporoza.”( citat din:Alimentatie Inteligenta,Emil radulescu,pag 214 )
Bazicitatea: corpul nostru functioneaza doar in mediu bazic.Produsele de origine vegetala favorizeaza aportul si fixarea calciului in oase.Ce se intampla cu lamaia sau acidul citric care este un acid? Deci:lamaia este acid citric,insa cand ajunge in saliva, pompa de sodiu salivara,il transforma in citrat de sodiu sau sare de lamaie( d.p.d.v. chimic derivata din acidul citric) acid de forta medie si hidroxidul de sodiu o baza foarte puternica.Deci chiar daca introduc acid in corp, pompa salivara si pompa gastrica imi converteste imediat aceasta substanta in baza.Dar,atentie fiecare individ are o capacitate limitata a pompei de sodiu,deci atentie la cantitatea de lamaie consumata ( se pot consuma in medie cam o lamaie la 2 zile ).Persoanelor cu cancer, le este contraindicat consumul de lamaie deoarece risca sa depaseasca capacitatea pompei de sodiu salivare si gastrice si trecand netamponat acidul citric,acidifica mediului intern, dezvoltand celulele canceroase.Toate produsele de origine vegetala, induc bazicitate in corp. Toate produsele de origine animala, induc aciditate in corp.
Manganul:Manganul este factor major de fixare a calciului in oase si factor major de protectie anticancer.Recordmenul in mangan, cupru si zinc este NUCA.
Vitaminele D:sunt in numar de zece, unele mai slabe ca forta D1 si D4( se gasesc in laptele de mama), altele mai puternice D2,D3.Necesarul zilnic:500-1000U.I/zi.
Sub piele organismul depoziteaza un derivat de colesterol, care sub actiunea radiatiilor ultraviolete se transforma in vit D3.Prin expunerea la soare la orele 11, timp de o ora a intregului corp,determina formarea in corp a 10.000 U.I.de vit D3( necesar asigurat pentru 10-20 de zile).Vitamina D se absoarbe de obicei alimentar sau daca ne expunem la soare, dar pentru a fi eficienta, trebuie sa primeasca doua legaturi hidroxil sau OH,d.p.d.v.chimic.Prima hidroxilare are loc in ficat, crescandu-i eficienta de vreo doua ori.A doua hidroxilare ar trebui sa aiba loc in rinichi.,insa la persoanele care sunt consumatoare preponderent de produse de origine animala, apare aciditate la nivelul rinichilor si a doua hidroxilare ori se face defectuos ori nu se face deloc si in consecinta vit D va avea o eficienta deosebit de scazuta.Dar la persoanele care au o dieta bazata pe produse de origine vegetala, vitamina D o data hidroxilata in ficat, ajunge pentru a doua hidroxilare in rinichi unde gaseste bazicitate si deci va fi hidroxilata suficient si eficient si persoana nu poate avea deficit de vit D.Dupa varsta de 35 ani,fiecare dintre noi, daca mancam de toate,pierdem 1% pe an din masa de celule din rinichi, iar la 70 de ani pierdem mai mult de o treime di celulele renale.Daca dupa varsta de 35 de ani ( sau cu cat mai devreme cu atat mai bine ), renuntam la orice produs de origine animala, pierdem 1% din masa de celule renale in 10 ani.
Deficitul vitaminei D:
-risc de cancer colorectal;
-risc de cadere ( vit D este strict  raspunzatoare de mentinerea tonusului muscular );
-creste riscul de diabet zaharat de tip 1;
-creste frecventa bolilor autoimune, a sclerozei multiple si a bolii Cohn( afecteaza straturile profunde ale tubului digestiv, cauzand ulceratii la acest nivel );
-copii cu carenta de vit D, risca diabet de tip 2;
Factorul gravitational:este un factor major de fixare a calciului(cosmonautii in imponderabilitate,nebeneficiind de factorul gravitational, pierd din masa osoasa ).
Care sunt eliminatorii de calciu din organism
  • teobromina din cacao,ciocolata (cacaoa oricat de bine ar fi purificata, normele europene accepta un anumi procent de substante straine,puternic alergizante si contine nichel cu potential cancerigen.Inlocuiti cacaoa cu pudra de roscove );
  • cafeina ( cafea,cacao,cola,ceai verde,ceai negru,unele medicamente:antinevralgic,cofedol,fasconal); 
  • alcoolul; 
  • fumatul; 
  • dieta lactata la adulti.De ce? Raspuns: Pentru a fi absorbit in mod eficient calciul din alimente, raportul acizi grasi saturati/acizi grasi nesaturati ( sau grasimi solide la temperatura camerei/grasimi lichide la temperatura cameret), ar trebui sa fie mai mare de 1/3.Produsele lactate au raportul de mai sus egal cu 1.Deci va fi absorbit eficient si suficient calciul din produsele lactate? Al doilea argument: orice produs de origine animala induce aciditate in organism.Organismul functioneaza doar in mediu bazic.Daca consum alimente care induc aciditate,organismul se va apara,pentru a reusi sa functioneze. Cum? In primul rand se va apara luand calciu din oase si din coloana vertebrala, sub forma de bicarbonat de calciu, o baza mai slabuta, si in al doilea rand va lua calciu sub forma de hidroxid de calciu,o baza deosebit de puternica, va converti acidul in baza, doar asa organismul poate functiona.Deci a convertit acidul in baza, dar pierd azi calciu, pierd maine, pierd 10,20,30 de ani si ajung sa ma ghebosez, sa am picioare strambe si sa fac osteoporoza.Deci raspunsul vi-l dati singuri. 
  • bauturile carbogazoase:contin acid carbonic, deci induc aciditate; 
  • slabire rapida,brusca si excesiva; 
  • unele medicamente:Exista persoane care iau antiinflamatoare nonsteroidiene, de exemplu pentru dureri de cap aspirina( ar fi mult mai indicata o aspirina de vreo 2000 de ori mai puternica si cu efecte adverse de vreo 50 de ori mai reduse, Diclofenac ), dar o cura prelungita si continua, pe o perioada mai mare de doua saptamani,conduce la pierderi mari de calciu.
Medicamentele:antinevralgic,paracetamol,fasconal,diclofenac,aspirina,piroxicam,meloxicam,ketoprofen, luate pe perioade lungi  duce la pierderea calciului din oase.Exista clasa antiinflamatoarelor steroidiene:prednison,hidrocortizon,etc, care luate in cure prelungite,pot stopa cresterea la copii iar la adult determina osteoporoza.Terapia diuretica indicata in hipertensiunea arteriala, este destul de contraindicata, deoarece in afara de sare, organismul elimina si calciu,cupru,zinc,mangan,magneziu,vitC si toata clasa vitB.
Medicamentele antidepresive,citostaticele,anticonvulsivantele,medicamentele de uz psihiatric,luate pe perioade lungi,fara discernamant,pot duce la pierderi majore de calciu cu riscuri mari pentru sanatate.
  • dieta hiperproteica de origine animala:proteina animala este proteina acida,induce aciditate in organism.Majoritatea oamenilor consuma alimente de origine animala,pentru ca au fost invatatii ca doar asa isi pot asigura proteinele.Daca nu mananc carne,lapte, branza,oua,de unde imi iau proteinele?
  • carnea de curcan are 27% proteina(acida)
  • carnea de gasca are   22-24% proteina (acida )
  • carnea de vita  are    20% proteina ( acida )
  • soia  are              38-40% proteina ( bazica )
  • Spirulina are         71% proteina ( bazica )
  • Clorela                   50-60% proteina ( bazica )
  • Laminaria               50-60% proteina ( bazica ).

Proteina acida suprasolicita rinichii,proteina bazica subsolicita rinichii.Orice aliment care induce aciditate in corp(carne,lapte,branaza,oua,icre,alimente alterate,muraturi,dulciuri concentrate,moare,etc).Corpul uman functioneaza doar in mediu bazic.
  • consumul frecvent al dulciurilor concentrate:distrug dantura si oasele; 
  • alimente bogate in acid oxalic(spanac,stevie,macris,sfecla rosie,loboda).Sfecla rosie este un aliment cu proprietati nutritive,hipocalorica dar este contraindicata in diabet si celor cu litiaza oxalica( voi prezenta proprietatile acesteia intr-o postare noua).Acidul oxalic are proprietatea de a lega tot calciul din intestinul subtire,dupa ce sa absorbit mai leaga si din calciul din sange,si ajunge la nivelul rinichilor si este o substanta extrem de greu solubila in apa.Niciodata acidul oxalic nu este neted ci are o forma aciculara(de arici) si cand trece prin rinichi,zgarie tot ce prinde in cale.Acidul oxalic il gasim in frunzele tinere de spanac(frunzele mature pot fi consumate fara probleme).Am tot fost incurajati sa consumam spanac pentru a avea fier.Spanacul contine 3-4 mg de fier in suta de grame de produs.Carnea contine1,5-3mg fier/100g.Frunzele crude de patrunjel contin 19mg/100g.Toate leguminoasele(fasole,linte,mazare,bob,naut),contin 7mgfier/100g.Galbenusul de ou contine 10-13mg, dar contine si colesterol.
Soia ca orice leguminoasa contine 7mgfier/100g.Dar daca o preparam acasa din boabe de soia, lasand-o la muiat in fiecare ora, cantitatea de fier creste cu 1mg/ora.Daca vreti sa beneficiati din plin de fierul din soia, lasati-o la inmuiat intre 24-36 de ore dar niciodata mai mult de 48 de ore.Dupa 36 de ore:surpriza cantitatea de fier ajunge la 45mg/100g.
Persoanele anemice vor consuma:soia+sursa de vitC(kiwi)+1lingura ulei de in/zi.
  • consumul grasimilor saturate(solide la temperatura camerei:unt,untura,margarina,seu,slanina,nuca de cocos,avocado,etc),elimina calciul din oase si pot cauza cancer de san;
  • un raport calciu/fosfor mai mic de 1,7( lactate,carne de vita,pui,porc,oua,etc);
  • sarcinile repetate si alaptarea prelungita ;
  • sedentarismul si excesul ponderal;
  • excesul sarii in alimentatie;sarea in exces este un eliminator de calciu din oase si nu numai: excesul de sare determina hiprtensiune arteriala,crestere in greutate deoarece creste apetitul si alte daune pe care le vom analiza intr-un capitol separat;
  • unele boli endocrine:diabet zaharat,acromegalie,boala Cushing,hipertiroidie;
  • ciroza hepatica;
  • rezectiile gastrice partiale sau totale dau probleme serioase de sanatate,deoarece se indeparteaza2/3 inclusv zona responsabila cu absorbtia vitB12.Nu pentru orice ulcer sa apelam la rezectie dar sunt situatii in care este necesara interventia:hemoragii gastrice,cancer,stenoza.

Surse bibliografice de informare:

Dr. T. Colin Campbell și Thomas M. Campbell II, Studiul China, Ed. Paperback, 2006
Alimentatie Inteligenta/Emil Radulescu/2003
Max Gerson, O terapie naturala eficienta pentru tratarea cancerului si a altor boli grave,Ed. For You,Bucuresti,2005
Ernest Gunther,Hrana Vie,o speranta pentru fiecare , Ed.Adevar Divin,2011
Robert Morse,Sa traim sanatos fara toxine,Ed. Paralela 45, 2009
Rudolf Breuss,Tratamentul total al cancerului,Ed Anandakali,Sibiu,1999
Chase Ravel, Medicamente miraculoase, pe care nu le cunoașteți încă, Ed. Elit
Robert Young, Miracolul PH, Ed. Paralela 45, 2005
Dr.Calin Marginean, Calciul si produsele lactate, Prezentari medicale,Piatra-Neamt,2007
Aileen Ludincton,Hans Diehl,Tablete De Stil De Viata,Ed.Viata si Sanatate,2004
Val Botiu, “Puericultura”,litoUMF Timisoara,1993
E.Ciofu si C.Ciofu,”Esentialul in Pediatrie”, ed 2,Ed. Almateea 2002.










[1] Alimentatie Inteligenta,Emil Radulescu, pag214

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu