Bioflavonoidele( Flavonele )



Bioflavonoidele, denumite şi vitamina P, au proprietăţi asemănătoare vitaminelor, sunt antioxidante puternice, care reduc riscurile pentru multe afecţiuni. Le regăsim in mari cantităţi in legume, in timp ce la flori sau fructe sunt responsabile de reflectarea unei culori specifice fiecăreia. De exemplu, bioflavonoidul citron este cel care determină culoarea galbenă a lămăii. Aceste combinaţii sunt concentrate in coaja majorităţii fructelor şi legumelor, iar o cantitate mare se găseşte şi in băuturi precum ceaiul, cafeaua, vinul sau berea. Intrucăt acestea se găsesc din abundenţă in fructe, legume sau băuturi, in raţia noastră zilnică putem include circa un gram de bioflavonoide in formă naturală. Această cantitate este suficientă in cazul utilizării unei cantităţi suplimentare de vitamina C, de asemenea, cu proprietăţi antioxidante.
 Unde anume se gasesc flavonoidele? Coaja fructelor e cea care depoziteaza aceste substante, cu rol principal de aparare a gazdei de agentii agresori: insecte, paraziti, ciuperci sau bacterii. La fel se intampla si in organismul uman, odata ce flavonoidele sunt asimilate.Bioflavonoidele sunt substante potentatoare de efect pentru vitamine si minerale,marind efectul acestora de la 20 pana la 200 de ori.
Surse:coaja de măr şi pară, pieliţa internă a citricelor, fructele care au culori intense, fructe rosii de padure (zmeura, mure, afine) si legume: rosii, broccoli, grau incoltit, ardei, salata verde, piper verde Asadar, principalele surse de bioflavonoide sunt  fructele si legumele rosii, insa si ceaiul negru are o actiune vindecatoare miraculoasa pentru persoanele cu afectiuni circulatorii.
Cele mai cunoscute bioflavonoide sunt quercetina, rutina, hesperidina, naringina, baicalina şi picnogenolul.
Proprietati:
-cresc rezistenţa capilarelor, reglându-le permeabilitatea ;
-se opun formării de varice şi hemoroizi;
-sunt substante cu proprietati antisclerotice,antitrombotice,antivirale,anticancerigene;
-sunt esenţiale pentru protecţia în calea oxidării vitaminei C;
-regeneratoare hepatice;
-reduc problemele legate de ciclul menstrual;
-au efect anti-abortiv;
-bioflavonoidele din afine sunt eficace în tulburările de vedere (amelioreaza vederea crepusculară, reducând fenomenele de neacomodare la întuneric);
-se opun degenerărilor retiniene de origine hipertensivă, diabetică şi miopiei;
-vindecă mai repede rănile;
-preîntâmpină ridarea şi îmbătrânirea pielii, menţinându-i elasticitatea şi tinereţea.
Factori care scad absorbtia bioflavonoidelor si determina carenta: fumatul, stresul, antiinflamatoarele steroidiene şi nesteroidiene, antibioticele, cafeaua.Carenţa de bioflavonoide este asemănătoare cu carenţa de vitamină C : pierderi de sânge, fragilitate capilară, hematoame ; constituie un factor predispozant pentru reumatism
Factorii care cresc absorbţia bioflavonoidelor : vitamina C, Calciul,Magneziul.
PRECAUŢIE. Formele de bioflavonoid care în mod natural se intâlnesc în coaja fructelor şi legumelor nu sunt periculoase. Dacă doriţi să consumaţi cantităţi suplimentare, care se comercializează prin intermediul farmaciilor, trebuie să consultaţi medicul. Cel mai bine este să consumaţi bioflavonoidele in forma lor naturală, nu sub formă de suplimente produse industrial.


Surse de informare
Dr.Calin Marginean,Antioxidantii,Prezentari medicale;
http://suntsanatos.ro/alimentatie-si-nutritie/bioflavonoide-din-fructe-legume-si-plante.html



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu