GHEE sau UNT CLARIFICAT


Untul clarificat este atat un produs alimentar cat si unul terapeutic, folosit in prepararea alimentelor cat si in prevenirea si vindecarea diverselor afectiuni.Proprietatile sale deosebit de valoroase  îl fac sa fie cu mult superior untului obisnuit din punct de vedere nutritiv. Exista o diferenta fundamentala între untul obisnuit si untul clarifiat sau gheea.
In prepararea untului clarifiat, apa si componentele proteice precum si unele grasimi nesanatoase sunt eliminate, ramanand doar grasimea pura din unt, în felul acesta obtinandu-se un produs cu calitati superioare untului obisnuit.Este bogat in omega 3 si are 17 aminoacizi esentiali, vitamine si are un punct de ardere mult mai ridicat decat al untului normal.Contine doar cantitati infime de lactoza si cazeina (despre care in Studiul China se arata ca este principalul agent declansator al cancerului a diferitelor boli cardiovasculare si a altor boli cronice).Poate fi pastrat atat  la temperatura camerei cat si la frigider.Il poti unge pe paine cu usurinta imediat ce l-ai scos din frigider deoare ce nu contine apa spre deosebire de untul obisnuit,ramanand moale pufos si usor de manevrat.Se poate folosi ca aliment, in locul untului obisnuit, avand calitati net superioare acestuia. De asemenea, are si valoare terapeutica, fiind  introdus in anumite protocoale terapeutice.
Hraneste toate tesuturile si organele, creste vigoarea organismului, este intineritor, antioxidant, antitoxic, este bun pentru memorie, pentru ochi (atat in administrare interna cat si externa), pentru persoanele slabite, in unele afectiuni psihice (ex.: iritabilitate), inmoaie si infrumuseteaza pielea, lubrifiaza mucoasele si face vocea mai buna, ajuta la scaderea colesterolului (persoanele cu afectiuni cardiace pot consuma intre 2 si 4 linguri pe zi, beneficiind de proprietatile sale curative). Este recomandat pentru toate varstele, atat copiilor, cat si batranilor, da gust placut alimentelor in care se adauga.La temperatura camerei devine moale sau chiar fluid, daca temperatura ambientala este mai mare.Se poate folosi ca atare uns pe paine,in prepararea mancarurilor,sosurilor,prajiturilor si in prepararea cremelor terapeutice.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu